Știai că poți fi alergic la soare? Care sunt semnele, cum afli, conform oamenilor de știință
Fără Soare, viața de pe Pământ nu ar fi avut nicio speranță. O stea care a încălzit mica noastră planetă stâncoasă a ajutat la crearea condițiilor care au făcut ca viața să se poată desfășura în acest mic colț al cosmosului. Totuși, cumva, unii oameni par să fi dezvoltat alergii la lumina soarelui.
Lumina soarelui este alcătuită dintr-un spectru de radiații electromagnetice care include lumină vizibilă, infraroșu (căldură) și ultraviolete (UV), ultimele fiind vinovate de daune solare care se întind de la irritante, până la dureroase și mortale.
Dr. Robert Sarkany, șeful de fotodermatologie de la Institutul de Dermatologie St John’s, de la Spitalul Guy’s and St Thomas’: “Dacă spargi lumina soarelui cu o prismă, vei descoperi că ai o gamă a culorilor curcubeului, dar doar a celor vizibile, de la cele mai scurte la cele mai lungi lungimi de undă. Totuși, dacă bagi mâna în ea, nu vei vedea nimic, dar se va simți fierbinte: acesta e infraroșul. Nu poți vedea și nu simți nimic, dar dacă ții mâna acolo suficient de mult, te vei arde. Acestea sunt ultravioletele (UV) și reprezintă 5% din ceea ce ne trimite Soarele”.
Alergie la soare
Lumina UV poate pătrunde în piele, deoarece se întâmplă că energia dintr-un foton UV se potrivește cu decalajul de energie dintre orbitalii electronilor din tipul de molecule care conțin carbon, care ne alcătuiesc: proteine, ADN și lipide.
“Deci, acesta este un mod foarte fizic de a spune că UV schimbă chimic substanțele biochimice care ne formează căile și astfel orice fragmente din corp care sunt expuse la lumina zilei se vor schimba. Va trece prin primul sau doi milimetri de piele și ceea ce vei avea este situația foarte îngrijorătoare că tot timpul celulele sunt expuse, ADN-ul lor este schimbat și vei avea mutații și modificări ale ADN-ului”, continuă Dr. Sarkany.
Care sunt apărările organismului împotriva razelor solare și UV? În esență, lumina zilei este un lucru unic omniprezent, potențial foarte periculos, care dăunează în mod clar asupra a tot ceea ce întâlnește în organism. Ca urmare a acestui fapt, a trebuit să dezvoltăm un sistem imunitar foarte, foarte sofisticat pentru a face față acestei amenințări majore care poate provoca cancer, boli autoimune, induce mutații în ADN etc.
Deci, cum ne descurcăm cu asta? Avem trei răspunsuri majore: producerea de pigment în piele, astfel încât mâine să aibă loc mai puține daune. Te bronzezi destul de repede pentru a te proteja de expunerea la UV, așa că dacă mâine se întâmplă același lucru, acestea vor fi absorbite și nu vor ajunge la ADN.
Există, de asemenea, o cale intracelulară, complexă de reparare a ADN-ului, pentru a căuta toate acele fragmente de deteriorare a ADN-ului și pentru a le elimina înainte ca acestea să se transforme în mutații, cum ar fi cancerul. Celulele al căror ADN este deteriorat iremediabil sunt aruncate în sinucidere celulară, cunoscută și sub numele de apoptoză. Ele mor și asta provoacă reacția pe care o vedem ca arsura solară.